I. MÉTA-TÚRA (2003. október 18–24.)

AZ I. MÉTA-TÚRA PROGRAMJA (2003. október 18–24.)

Október 18. Zátonyok és szakadópartok a Hernád folyónál; Tállya, Palota-hegy: szőlőhegy fajgazdag erdőssztyeppel; Bodrogköz: az utolsó nagy nyílt ártér; regenerálódó erdőssztyepp a tokaji Kopasz-hegy régi szőlőteraszain.

Október 19. Gyertyános-tölgyesek a Beregben (Bakta); a szalkai Holt-Csaronda: kolokános, úszólápos holtág; Lónyai-erdő: keményfás ligeterdők, gyertyános-tölgyesek és ősmedrek; Kaszonyi-hegy: ezüsthársas szurdok és sziklagyepek; a csarodai templom.

Október 20. A Tiszadobi-őserdő: 300 éves tölgyek, óriás fekete nyárak; úszólápok Tiszalúcnál: tőzegpáfrányos a Holt-Tiszában; Vécsi erdőssztyepp és végül a Gereg-hegy a Mátra lábánál, utazás Tatára.

Október 21. Indulás Tatáról Császárra: égerliget, gyertyános-kocsányos tölgyesek, erdőssztyepp-erdők; Fenyőfő: erdei fenyővel erdősödő homoki sztyepp és idős ligetes erdeifenyves balti szegfűvel; végül elegyes erdők a Burok-völgy platóján.

Október 22. Badacsony: szőlők, bazaltorgonák, törmelék, sziklaerdők és a tető; Kis-Balaton II. ütem: a régi Kis-Balaton új arca; Kis-Balaton I. ütem: mit is szűr?

Október 23. Őrtilos–Zákány: A Dráva zátonya csermelyciprussal és parti fűzzel; Lankóci-erdő: láperdők, ligeterdők és gyertyános-tölgyesek; heresznyei magaspart!; hajóút a Dráván Barcsnál; és végül szabadtéri tábortüzes-kemencés vacsora a Lankóci-erdőben

A túravezető füzetben összegyűjtött térképek és tanulmányok célja, hogy segítsék mélyebben megismerni az egyes terepi helyszíneket és azok történelmi-történeti és néprajzi vonatkozásait, valamint botanikus társaink kellemesen sokféle szemléletét. A tanulmányok közül néhány a diákoldalon található „Írásaink” című rovatban olvasható.

Kapcsolódó oldalak