Hírek

Nyomtatóbarát változatPDF version
2018-11-05


Megjelent a Magyar Nemzeti Atlasz - természeti környezet kötet - új kiadása. Az új kiadás egy új és pontosabb szintézis lehetőségét is megteremtette, így számos izgalmas újdonsággal találkozhatunk. A MÉTA Program és a Magyarországi Flóratérképezési Program legfontosabb eredményeit a "NÖVÉNYZET" önálló fejezet foglalja össze (szerk.: Molnár Zsolt, Király Gergely és Fekete Gábor, összesen 32 szerző), további új kutatási eredményekkel kiegészítve.

(Részletek)
2017-12-20


A hazánk 39 szubklimax és klimax élőhelyének potenciális elterjedésére vonatkozó predikció, a Magyarország Élőhelyeinek Térképi Adatbázisának (MÉTA haszögek) felbontásában kutatási célra hozzáférhető a adatigénylési kérelemre a MÉTA Kuratóriumtól.

(Részletek)
2017-08-10

Elkészült Magyarország potenciális természetközeli növénytakarójának többrétegű térképes becslése. A hazánk 39 szubklimax és klimax élőhelyének potenciális elterjedésére vonatkozó predikciós modellezés Magyarország Élőhelyeinek Térképi Adatbázisának (MÉTA) alapján készült.

(Részletek)
2014-05-10

"Natura 2000 fajok és élőhelyek Magyarországon" címmel megjelent egy gyönyörű könyv. Az ÉLŐHELYEK fejezetet Molnár Zsolt szerkesztette, amelynek tudásbázisát jelentős részben a MÉTA Program eredményei és szakértői alapozták meg. ... és letölthető!

(Részletek)
2014-03-05

Az Európai Környezeti Ügynökség (EEA - European Environmental Ageny) és a Francia Természettudományi Múzeum egy áttekintő tanulmányban foglalta össze a vegetáció-, ill. élőhelytérképezés európai helyzetét. A hazai helyzetről Molnár Zsolt, Horváth Ferenc és Czúcz Bálint vett részt egyes fejezetek megírásában.

(Részletek)
2014-02-20

Az erdőgazdálkodás ma 493.000 hektáron kezel akácosokat. De milyen mértékű az akác spontán jelenléte a természetes növényzetben? A MÉTA felmérés szerint további 200.000 hektár természetes és természet-közeli területen van jelen és fertőz. Ezen belül pedig mintegy 33.000 hektáron közepes/súlyosan károsítja is őshonos növényzeti örökségünket!

(Részletek)
2013-07-16

A 4 napos túra során meglátogattuk az Aggteleki-kavicshát kisavanyodó termőhelyű erdeit, borókásait és csarabosait, Szlovákia területén a Szilicei-fennsík mészkő alapkőzetű erdeit és legelőit, továbbá a Szádelői-völgy szurdokerdejét. A program során bemutattuk a karsztvidék jellegzetes felszíni formakincsét és termőhelyeit, megnéztünk egy jégbarlangot, s több élőhelytípus esetében szót ejtünk a tradicionális és jelenlegi tájhasználati formákról, módokról. A programot a gömöri gyümölcskultúra bemutatása egészítette ki a hagyományos gyümölcsösök felkeresésével és az előforduló tájfajták bemutatásával.

(Részletek)
2013-06-07

A MÉTA-túra még sohasem volt Kárpátalján. Célunk, hogy a Tisza partjától annak "fekete" forrásáig, a hegylábakon át több magashegyi területet is meglátogassunk, egészen fel a csúcsokig (Hoverla, 2061m). Közben több nevezetes történelmi helyszínt is felkeresünk (pl. Verecke, Árpád-vonal, Huszt).

(Részletek)
2012-08-15

Idén ősszel ismét egy tematikus MÉTA-túrára készülünk. A téma az élőhelyek és a tájhasználat környezeti nevelésben való megismertetése, megjelenítése. A túrán olyan erdei iskolák terepi helyszíneit és tanösvényeit járjuk végig, amelyek különös figyelmet szentelnek arra, hogy az ide érkező gyerekekkel megismertessenek különböző élőhelyeket, az elmúlt évszázadok során történt nagy tájátalakulásokat, a tájhasználat megváltozását és a fenntarthatóság kérdését is. Megismerkedünk módszereikkel, részt veszünk egy-egy terepi programjukon, majd megvitatjuk a feladatok, feladatlapok hatásait. Az előző túrákról készült fényképeink a következő helyen nézegethetők meg: http://www.meta-tura.gportal.hu/.

(Részletek)
2012-06-01

Nagy meglepetésünkre megjelent egy hír a Horvátországi MÉTA túráról az Új Magyar Képes Újságban. Itt olvashatjátok: http://huncro.hr/huncro.hr/lathatar/3244-magyarorszagi-botanikusok-a-dra...

(Részletek)
2012-04-30

Budapesti általános iskoláknak került meghirdetésre az "Otthon az Erdőben" program, melyet a Magyar Környezeti Nevelők Egyesülete szervez az IKEA támogatásával. A program során feladataik megoldásában többek között a MÉTA Természetesség-mérőjét is használhatják a résztvevő diákcsoportok. A program 2012-ben újra meghirdetésre kerül Budapest és vonzáskörzetében. Információk részletesen az MKNE honlapjáról szerezhetők.
Örömhír, hogy ESŐ- és TEREPÁLLÓ SZÍNES FORMÁBAN kiadásra is került a Természetesség-mérő a projekt finanszírozásával (beszerezhető az projekt honlapjáról).

(Részletek)
2012-04-29

Horvátországi MÉTA-túránk célja az volt, hogy bejárjuk a növényföldrajzi Pannonikumhoz tartozó Szlavoniát és Baranját (Duna, Dráva és Száva menti területek). A túra során megismertük a Kárpát-medence déli peremén lévő tájak növényzetét és tájhasználatát, az ott lévő emberek szakmai vezetésével. A túráról készült fényképeinket a következő helyen gyűjtjük össze: http://www.meta-tura.gportal.hu/.

(Részletek)
2012-03-07

Megjelent a magyarországi élőhelyek határozója, az ÁNÉR 2011.
A könyv - mely a MÉTA adatbázis eredményeinek felhasználásával, 55 botanikus több éves közös munkájaként készült el - tartalmazza a hazánkban található 126 élőhely részletes leírását országos elterjedési térképekkel és fényképekkel.

(Részletek)
2011-12-15

A bal oldali menü "Szolgáltatások" pontja GIS állományokat is hozzáférhetővé tesz. Nekünk az egyik legkedvesebb, Zólyomi Bálint: Természetes növénytakaró térképének digitalizált változata ...

(Részletek)
2011-08-17

Erdődinamikai MÉTA-túránk célja a természetes erdőkép minél alaposabb megismerése, a természetközeli erdőkezelések eredményein és problémáin keresztül. Ezúttal erdő-képeket és nem vegetációtípusokat vizsgáltunk; a mögöttük álló hatásokat és az előttük álló változásokat próbáltuk közösen meglátni. Csodálatos "őserdőkben jártunk", ha érdekel, nézd meg a fotókat képes honlapunkon!

Az eddigi túrákról készült fényképeink itt láthatók: http://www.meta-tura.gportal.hu/.

(Részletek)

Oldalak