VI. MÉTA-TÚRA (2006. április 27–május 1.)

A VI. MÉTA-TÚRA PROGRAMJA (2006. április 27–május 1.)

Április 27. klasszikus cseres tölgyesek, melegkedvelő és gyertyános tölgyesek Budakeszi környékén (Hársbokor-hegy – Nagyszikla – Kakukk-hegy).

Április 28. Örvényes: Balaton-parti zonáció; Balatonudvari: temető, szív alakú sírkövek; Balatonszepezd: télisásos; Raposka, Gyulakeszi, Káptalantóti, Bácsi rétek: láp- és mocsárrétek.

Április 29. Faállomány-szerkezet, fafajösszetétel és erdőtörténet összefüggései a Keleti-Bakonyban (15 km hosszú gyalogtúra a Tési-fennsíkon).

Április 30.: Bükkösöktől a mészkedvelő tölgyesekig, tipikus és átmeneti erdei élőhelyek mozaikja (12 km hosszú gyalogtúra a Délkeleti-Bakonyban).

Május 1. Köveskál: túra az Eötvös kilátóra; Fekete-hegy: sziklagyep, sztyepprét és száraz tölgyes; a kővágóörsi Kőtenger; geológiai bemutatóhely a Hegyestűn.

Napjaink értékvesztő, sőt értékromboló világában a botanikusoknak is egyre tudatosabban végig kell gondolniuk, hogy témájuk valódi, megválaszolandó kérdésekre keresi-e a választ. Tudatosítanunk kell azt is, hogy kutatásaink mennyire szolgálják a helyi közösségek és a táj érdekeit, a tudásgyarapodást és a tudásőrzést. Ezért a túravezető füzet bevezetőjébe most a „Mi lehet a terepbotanikus feladata napjainkban?” gondolat köré gyűjtöttük a szövegeket. Nem válaszokat, csupán gondolatébresztőket válogattunk. A füzetben megjelent tanulmányok közül néhány a diákoldalon található „Írásaink” című rovatban olvasható.

Kapcsolódó oldalak