XII. MÉTA-TÚRA – BÁNÁT-OLTENIA-DÉLI-KÁRPÁTOK (2009. május 9–16.)

A tizenkettedik MÉTA-túra során újból átléptük az országhatárt, sőt kilépünk a Kárpát-medencéből is. A túrát Öllerer Kinga és Gavril Negrean bukaresti botanikusok szervezték és vezették.
A túra célja volt, hogy átfogó képet adjon a hazaitól igen sok szempontból eltérő, mégis nem ritkán hasonló fajkészletű, szerkezetű, dinamikájú dél-kárpáti és észak-balkáni növényzetről.
A túrafüzetben igen részletes leírások találhatók a meglátogatott területek földrajzi, történelmi és más érdekességeiről, de sok területről részletes fajlistákat is kaptunk. A túravezető füzetet összeállította: Öllerer Kinga. 
A túravezető füzetben összegyűjtött térképek és tanulmányok célja, hogy segítsék mélyebben megismerni az egyes terepi helyszíneket és azok történelmi-történeti és néprajzi vonatkozásait, valamint botanikus társaink kellemesen sokféle szemléletét. A tanulmányok közül néhány a diákoldalon található „Írásaink” című rovatban olvasható.


A 12. MÉTA TÚRA PROGRAMJA

1. nap: Arad - Vinga: termofil növényzet - Moraviţa (Temesmora) - szikesek - Sasca Montană (Szászkabánya)

2. nap: Sasca Montană (Szászkabánya) - Néra szurdoka - Sasca Montană (Szászkabánya)

3. nap: Sasca Montană (Szászkabánya) - Oraviţa - Moldova Nouă - Sviniţa - Dubova - Kazán-szoros - Eselniţa (Dunaorbágy)

4. nap: Eselniţa (Dunaorbágy) - Orşova - Vaskapu Nemzeti Park - Drobeta-Turnu Severin (Szörényvár) - Orşova - Băile Herculane (Herkulesfürdő) - Valea Ţesna (Domogled Nemzeti Park északi határa) - Baia de Aramă (Arámabánya)

5. nap: Baia de Aramă (Arámabánya) - Ponoarele - Isverna - Baia de Aramă (Arámabánya)

6. nap: Baia de Aramă (Arámabánya) - Tismana - Hobiţa - Runcu-Cheile Sohodolului (Szohodol szoros) - Târgu Jiu (Zsilvásárhely) - Polovragi - Horezu

7. nap: Horezu –Târgu Jiu (Zsilvásárhely) – Defileul Jiului (Zsil-völgye) – Petroşani (Petrozsény) – Ţara Haţegului (Hátszeg: Sântamaria Orlea/Őraljaboldogfalva, Sarmisegetuza/Várhely, Densuş/ Demsus) – Hunedoara (Vajdahunyad) – Déva

8. nap: Déva - Arad – Budapest