XIII. MÉTA-TÚRA (2009. október 5-10.)

13. MÉTA-túránk témája a táj és a benne élő ember kapcsolata volt. Az egymással mozaikoló természetes és kultúrtáj érdekes, ember-formálta részleteit ismerhettük meg a Kiskunságban, a Bácskában, a Duna-mentén, a Mecsekben, a Tolnai-dombságban és a Mezőföldön.

Egyrészt láttuk a múltban élő és gazdálkodó ember nyomait a tájban, felhagyott fáslegelőket, legelőerdőket, elhagyott tanyákat, szántókat, gyümölcsösöket, kiszárított árteret, szikes tavakat, régészeti feltárásokat. Másrészt láttuk a jelen kor emberének gazdálkodását, tájhasználatát, virágzó szőlő és borkultúrákat, gyümölcsösöket, gyümölcsfeldolgozókat, biogazdálkodókat, kísérleti régészei telepet, továbbá az állattartás legkülönbözőbb formáit is.

A túra résztvevőit számos polgármester, múzeum igazgató, egyetemi és főiskolai tanár, nemzeti parki dolgozó és sok-sok lelkes helyi ember fogadta és kalauzolta.

A túrát szervezte:Varga Anna, akinek az egyes helyszínek szervezésében nagyon sok botanikus és természetvédő kolléga segített. 
A túra főszervezői voltak: Varga Anna, Babai Dániel, Bede Ádám, Csathó András István, Máté Gábor.

A XIII. MÉTA-TÚRA PROGRAMJA (2009. október 5-10.)

Október 5. Fülöpháza, eltűnőben levő kiskunsági tanyavilág, tájtörténeti módszertan. Hajósi kaszálók, környezettörténeti esettanulmány.

Október 6. Felső-Bácska, Bácsalmás, Madarasi legelő és szarmata telep, mezsgye, Katymár, kerek ól, Vaskúti halmok. Dunaszekcső, Vár-hegy, partfal, limes, Örökség Ház. Mohács, Történelmi Emlékpark

Október 7. Béda-Karapancsa, Erdőfű uradalmi központ, kenuzás a Dunán, Kölkedi legelő. Decs-Szőlőhegy, előadás és beszélgetés Andrásfalvy Bertalannal. Utazás a Kelet-Völgységen át, rövid megállás a cikói templomnál.

Október 8. Kárászi Határjárás, erdők, legelők, felhagyott fáslegelők, parlagok, vaddisznós kert, erdei gyümölcsfeldolgozó üzem, fazekas műhely és pince, Szőlőhegyi vacsora.

Október 9. Kisdorogi legelő és a völgységi gyepek. Regöly, kísérleti régészeti telep. Nagyszékely, Mezőszilas, Illyés Gyula és Németh László vidéke, a Tolnai dombság és a Mezőföld találkozása. Dég, kastély és környéke, angolkert, tájképi kertek és ligetek.

Október 10. Sárbogárd, Bolondvár. Felsőszetiván, szikes tó, Ángyán halom. Szabadbattyán, Kopasz-hegy.