XV. MÉTA-TÚRA (2010. szeptember 29 – október 4.)

A XV. MÉTA-TÚRA PROGRAMJA (2010. szeptember 29 – október 4.)

Őszi MÉTA-túránk során a Nyugat-Dunántúl jellegzetes élőhelyeit látogattuk meg. A túra célja az volt, hogy áttekintő képet kapjunk a Kisalföld és közvetlen környéke, így a Hanság és a Fertő-tó, a Kőszegi-hegység és a Szigetköz növényzetről.

Az első napon ellátogattunk a Kisalföld Felvidékre eső szikeseire és homokbuckásaira, valamint a Duna első teraszának különlegesen szép sztyepprétjeire is.

A második napot a Szigetközben töltöttük. Délelőtt kenukkal vágtunk neki a dunaszigeti idős keményfaliget felfedezésének. Utunkat meglehetősen sok hód által kidöntött fa akadályozta, de végül sikeresen megtaláltuk az erdőt. A hazai Szigetköz különösen érdekes része a Dunakiliti tározó nem elöntött része, ahol a kavicságyon egy évtizede fejlődő pionir vegetáció típusait tekintettük meg. A nap végén a szántóföldi gyomokkal ismerkedtünk meg egy Mosonmagyaróvár melletti ugaron. A botanikai előadások szállásunkon, Dunaszigeten még késő estig folytatódtak... A nap szervezője: Schmidt Dávid, Fűzfa Zoltán, Hahn István és Pinke Gyula voltak.

A harmadik napon Takács Gábor kalauzolt minket a Hanság láprétjeire és felhagyott tőzegbányáiba, valamint a Fertő-tó peremének lápjaira, szikeseire és a Fertőmelléki-dobsorra, ahonnan napnyugtakor letekintettünk a Fertő-tó kiterjedt medencéjére is. Szállásunk Sarródon volt, a Fertő-Hanság Nemzeti Park fogadóépületében.

A negyedik napon kisalföldi erdőket néztünk meg Vitnyéd, Iván és Röjtökmuzsaj határában, majd egy nemrégen felfedezett, egyedülállóan szép lápréten búcsúztunk el terepi vezetőnktől. A Fertődi Eszterházi kastély parkjában kipróbáltuk együtt, hogyan működik a MÉTA természetesség határozója, majd útnak indultunk Kőszeg felé, ahol utolsó napunk szervezője, Keszei Balázs már nagyon várt minket.

A Kőszegi-hegységet különlegesen szép, esős-párás, igazi alpesi éghajlat alatt járhattuk végig az ötödik napon. A nap végére értünk a Szent Vid hegyre, melyen Európa legnagyobb bronzkori fémműves városának maradványait tárták fel a régészek, majd a Velemi-pincesorral és gesztenyéssel zártuk a kisalföldi MÉTA túrát.

A hazautazás napján két egészen különleges homoki gyepet láthattunk az M1-es autópálya mellett, Schmidt Dávid jóvoltából. A túráról készült fényképeink itt láthatók: http://www.meta-tura.gportal.hu/.